Monday, June 9, 2014

Czaj

Picie herbaty w Kirgistanie jest trochę mniej sformalizowane niż na Tajwanie, są jednak pewne reguły, których należy przestrzegać.

Przede wszystkim korzystamy z dodatkowego naczynia, które nie bez powodu stoi na stole. Tak, jak podczas Wigilii na stole stoi dodatkowy talerz czekający na niespodziewanego gościa, tak podczas picia kirgiskiej herbaty dodatkowa czarka ma też niebagatelne znaczenie - do niej przelewa się wodę po przepłukaniu pozostałych czarek wszystkich uczestników biesiady. Po tej czynności wszystko już jest prawie gotowe, można zacząć pić. 


Prawie, bo rytuał nakazuje trzykrotne przelanie herbaty. Tak więc wypełniamy naszą czarkę, czekamy chwilę a potem wszystko z powrotem chlust, i wraca do czajnika. To samo powtarzamy jeszcze raz i dopiero w trzecim podejściu herbata jest gotowa do picia i smakuje wyśmienicie.

No comments:

Post a Comment